Branża Technologiczna

Separatory cyklonowe w systemie uzdatniania sprężonego powietrza

• Zakładki: 72


Tanie w eksploatacji, a jednocześnie wydajne separatory cyklonowe oczyszczają sprężone powietrze, eliminując aż 99% cząstek wielkości od 10 do 50 mikronów.
Separatory są niezbędne w celu obniżenia poziomu wilgotności i zanieczyszczeń w układzie uzdatniania sprężonego powietrza, co znacząco wpływa na trwałość wkładów filtrujących.
Na co zwrócić uwagę przy doborze optymalnego separatora cyklonowego? Jaka jest zasada jego działania? Podpowiadamy.

Separator cyklonowy — budowa 

Wielkość separatora cyklonowego powinna uwzględniać wydajność sprężarki, ciśnienie robocze oraz wymaganą jakość sprężonego powietrza.

separatorach jako takich nie stosuje się wymiennych wkładów filtracyjnych, co znacząco obniża koszty eksploatacyjne.

Budowa separatora cyklonowego:

  • Obudowa;
  • Oddzielacz odśrodkowy;
  • Osłona separująca;
  • Zawór spustowy kondensatu.

W sytuacji braku zbiornika sprężonego powietrza lub kiedy jest on umiejscowiony w znacznej odległości, separatory cyklonowe są montowane przed osuszaczem chłodniczym, bądź za sprężarką. Podobne rozwiązanie ma miejsce w przypadku pionowej orientacji przewodu sprężonego powietrza.

Separator cyklonowy – zasada działania

Zadaniem separatora cyklonowego jest odprowadzenie kondensatu wodno-olejowego zawartego w medium roboczym. Sprężone powietrze dostaje się do wnętrza separatora, gdzie na skutek zawirowania oddziela się kondensat, który zostaje wyrzucony na ścianki separatora przez siłę odśrodkową.

Po spłynięciu do zbiorniczka kondensat zostaje wydalony za pośrednictwem zaworu. Zanieczyszczenie nie może się cofnąć. Zapobiega temu przegroda znajdująca się ponad dnem zbiornika. W separatorach cyklonowych nie ma części ruchomych, które wymagałyby wymiany bądź konserwacji. Zwiększa to trwałość urządzenia oraz jego wydajność.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą TECHEM http://sprezarki-techem.com.pl/.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
140 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *